fbpx

Sjölins Gymnasium ger eleverna en unik skolmiljö

Skolbelysning
Sjölins Gymnasium i Göteborg har sin verksamhet i Kvarteret Asken (Karl Gustavsgatan-Parkgatan-Erik Dahlbergsgatan-Storgatan i Vasastaden) som upptas helt av det så kallade KFUM-huset. Huset ritades 1896 av arkitektfirman Lindvall & Boklund i Malmö och byggdes för KFUM Göteborg. Detaljarbetet utfördes dock av Hans Hedlund och byggnaden uppfördes av byggmästare Nathan Persson åren 1897-99. Huset ägs av Wallenstam.
När AcadeMedia som äger och driver Sjölins Gymnasium ville ha en energisnålare belysning så var det med mycket speciella krav. I denna fina byggnad så var även designen på armaturerna avgörande och kravet var att de skulle passa in i den fina gamla arkitekturen.

Smarta lösningar

Vi har i samarbete med våra fantastiska tillverkare levererat designade LED-armaturer med dagsljusvitt ljus (5000-5500 Kelvin, samma som solljus en solig dag) till lärosalar, studierum och lärarrum. I café, korridorer och den fina aulan så installerades armaturer med neutralvitt ljus (4000K). Eftersom det fanns väldigt många olika typer av lärosalar, korridorer, lärrarum med olika typer av innertak så består belysningslösningen av många olika armaturtyper. Dessa är utvalde med tanke på utseende som ska matcha rummets design samt kunna monteras på ett enkelt sätt.

Tändning och släckning sköts av närvarosensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är extremt enkel att hantera.

Armaturer och belysningslösning har valts och utarbetats med omsorg i tätt samarbete med fastighetsägaren Wallenstam, arkitektbyrån Forum Arkitekter, beställaren AcadeMedia och el-projektören Kaba konsult. Resultat blev minst sagt lysande och har resulterat i många positiva kommentarer från alla inblandade.

Resultat

  • En hälsosammare och ljusare studiemiljö.
  • Synbarheten i lärosalar, lärarrum och studierum har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Total installerad effekt minimeras.
  • Lärare och elever har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i skolan så beräknas besparingen gentemot den gamla belysningen bli:

  • > 50 % lägre installerad effekt.
  • > 70 % lägre koldioxidutsläpp.
  • > 40 % totalkostnadsbesparingar över 10 år.