Vittraskolan sänker energikostnader och höjer studieresultatet

Kontor, skola & offentlig miljö
Vid Sandbacksskolan på Södermalm så finns Vittraskolan med sin verksamhet. Tidigare så har ProCivitas gymnasiet, som finns i samma lokaler, installerat en ny dagsljusliknande Smart LED™-belysning. Vid fas II av renoveringen av skolan så ville även Vittraskolan ha en dagsljusliknande belysning då ProCivitas är mycket nöjda med sin nya belysning.
AcadeMedia som äger och driver både Vittra-skolorna samt ProCivitas-gymnasiet satsar mer och mer på att ge eleverna en bättre studiemiljö, samtidigt som de sparar maximalt med energi på belysningen.

Lösning

Som ny belysningslösning i lärosalarna installerades armaturer med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin, samma som solljus en solig dag) med möjlighet till dimring via vanlig tryckdimmer. Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektvitetsfaktor på över 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4650 lumen och är dimringsbar via DALI eller 10VDC. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras vilket också sänker installationskostnaderna.

Tändning och släckning sköts av närvarosensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är extremt enkel att hantera. I lärosalarna så används en extra smart närvarosensor som släcker efter en kort tid om man stannar i rummet en kort stund och den håller ljuset tänt längre om man stannar längre i lokalen. Det innebär att om man till exempel springer in i en lärosal efter något man glömt och springer ut igen så släcks ljuset kort därefter. Och skolan sparar maximalt med energi.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde (UGR) som är lägre än 19. De levereras med antingen vanlig stickpropp eller WAGO-kontakter för effektiv installation.

Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak, men den kan också pendlas med integrerade öglor i armaturen. Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %.

I korridorer, samlingsytor och toaletter har en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 CTC och är en armatur som är extremt effektiv, den är energieffektiv, lätt att installera och kan dimras och fås att ändra färgtemperatur. Det innebär att man i samlingsytor och caféytor kan ändra från dagsljusvit till lite mysgult vid lucia, på kvällar mm.

Den nya belysningen har fått mycket positiva kommentarer från elever och lärare på skolan.

Resultat

  • Ett ljusare och uppiggande studiemiljö.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer och total installerad effekt minimeras.
  • Lärare och elever har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i skolan så beräknas besparingen gentemot den gamla belysningen bli:

  • > 70 % lägre installerad effekt.
  • > 70 % lägre koldioxidutsläpp.
  • > 50 % totalkostnadsbesparingar över 10 år.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SkyPANEL 66, GloW 165 CTC, CZCEFLP samt CEFL närvarosensorer.